Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chrno Crusade ismertető by Yurima

2011.01.15

Reményvesztett harc az idővel…

 

Chrno Crusade

 

Moriyama Daisuke, a manga megálmodója 1971-ben született. Először játékfejlesztőként dolgozott, első komolyabb munkája 1996-ban egy sci-fi történet (Alice in Cyberland) illusztrációja volt. 1998-ban elkezdte a Chrno Crusade manga első fejezeteit. 2002-ben gyűjteményes kötetet adott ki Koko ini iru suien címen, amivel 2003-ben díjat is nyert. Egyéb művei: Planet Blue, Mahon Ineko to Ibarahime és Mouson Kikon.

A manga 1998 novemberétől 2004 júniusáig futott Japánban hatalmas sikerrel 8 kötetet adva a rajongoknak. A mangaka a Chrno Crusade-t a Dragon Magazine lapjain jelentette meg, és később a Kadokawa Shoten kiadó adta ki könyv formában. De nem csak Japánban volt népszerű, hanem még számos országban: Észak-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Franciaországban, Mexikóban, Olaszországban, Németországban, Finnországban és Svédországban, majd Magyarországon is megjelent a MangaFan kiadásában.

Mivel mégis csak mangáról van, szó nem kellett sok idő ahhoz, hogy anime készüljön belőle. 2003-2004-ben vetítette le a japán közönségnek a Fuji TV. Ezt kiadták DVD formátumban Észak-Amerikában, majd levetítették az Egyesült Államokban is. Az anime zeneszerzője Masumi Ito volt, aki gyönyörű, kellemes és romantikus hangokat varázsolt az aminéhez. De nem csak zenei albumok és anime készült a mangából, ha nem light novel (regény-feldolgozás) is a napvilágra került. 2004 áprilisában a Kadokawa Shoten kiadó jelentette meg. Az író Torinaga Hiroshi, az illusztrációit Miyazama Hiroshi készítette.

 

A fantasy, romantikus akció-vígjáték (drámai véggel) kategóriába lehetne sorolni maga az mangát és animét.

 A történet az 1920-as évek Amerikájában játszódik, ahol a Magdaléna Rend apácái védik és tisztogatják a világot a démonoktól. A főhős egy élénk, (túl) hangos, életvidám, de szomorú múltú apáca, Rosette Christopher. Társa, Chrno könnyedén kisfiúnak is nézhető, ő Rosette fegyverhordozója, de minő irónia a cuki fiúcska egy démon. Bár a történet nem ennyire egyszerű. Nem jön a bátor apáca és hű démon társa, aki a pozitív energiákat dobál szanaszét, és nem fognak minden csatából sebesülésmentesen és győztesen kijönni. Valójában egy reményvesztett keresés folyik, amit Aion, a gonosz, de kimondottan angyali külsejű démon irányít. A cím is sugallja, hogy az idő is főszerepet játszik, nem is kicsit. Rosette birtokában van ugyanis egy bűvös óra, melynek kártékony hatása, hogy használójának életenergiájával táplálkozik, tehát folyamatosan rövidül az élete. Rosette Chrno-val kötött egy szerződést, aminek értelmében a démon segít megtalálni a lány elveszett öccsét, Joshuát. A mű nemcsak halálról és szomorúságról szól, hanem magáról az életről. Rosette életfilozófiája egyszerű:

 

 „Szórakozz, amikor szórakozni akarsz légy dühös, ha dühös vagy és sírj, amikor sírni akarsz. Az árt a legjobban, ha magadban tartod a fájdalmat, és nevetésre kényszeríted magadat.”

 

Ezt vallja Rosette az animében és hasonlóképen a mangában is, és ez sok vicces jelenetet von maga után. Főhősünk ugyanis hajlamos hajókat elsüllyeszteni, épületeket felrobbantani, és a rend autóit totálkárosra törni, de még így is maga a szeretet és kedvesség (persze a maga Rosettes módján). Chrno, mint valami hűséges kiskutya, mindenhová követi, de nem rest rászólni barátjára, ha az valami hatalmas ostobaságra készül… persze ilyenkor legtöbbször egy tockost kap a merészségéért. Főszereplőink mellet felbukkannak segítőkész társak és barátok. Az egyik Azamaria Hendric, akinek gyönyörű énekhanggal áldott meg az Úr. A szerény, visszahúzódó lány Rosette teljes ellentéte, de mégis jól kijön a forrófejű apácával. Kevésbé jön ki azonban Rosette az ékkőboszorkány Satella Herwenheit-el, aki ugyanolyan hirtelen személyiség, mint főhősnőnk. Fontos szerepe van Remington tiszteletesnek is, aki mindig segít a bajkeverő duón majd a trióvá bővülő csapatnak. (Későbbiek folyamán igazán fontos szerephez jut.) Rengeteg szereplőt fel tudnék sorolni a perverz feltalálótól kezdve, a Chrno múltját beárnyékoló titokzatos szépségű Magdalénáig bezáróan, de inkább rátok hagyom a felfedezés örömét.

 

Kis magán vélemény XD

 

Ha valaki olvasta vagy látta az animét (ajánlom mindegyiket) akkor észreveheti, hogy felettébb eltér a végkifejlet. Mindkettőn lehet bőven pazarolni a könnyeket, de a lelki nyugalom megtartásáért inkább a mangát ajánlom, mert annak még is csak szebb vége van, mint az animének, de egy közös bennük: a mondanivalójuk és a két főszereplő sorsa.

 

Jó olvasgatást, és ne feledjétek Rosette életfilozófiáját!

 

By Yurima

 

Megjegyzés: A borítók képét sajnos nem sikerült feltenni, mert megbolondult a vezérlő^.^

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.