Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Árnybíró ismertető Ai tollából

2010.12.03

Egy magányos férfi rója útját egy megbukott birodalomban. Egyetlen cél vezérli: a bosszú…

 

Youn In-Wan és Yang Kyung-Il: Shin Angyo Onshi - Árnybíró

 

Két alkotóhoz köthető a nagy sikerű koreai manhwa: írója Youn In-Wan, rajzolója Yang Kyung-Il.

Youn In-Wan Koreában született 1976. július 27.-én. Horoszkópja Oroszlán. Vércsoportja 0. Shounen és seinen műfajokban alkot. Legelső műve az Island volt 1997-ben. Az illusztrátora Yang Kyung-Il lett, akivel aztán számos közös művük jelent meg, és már több mint egy évtizede alkotnak együtt. 2001-ben kezdtek bele a Shin Angyo Onshi c. művükbe, ami hamarosan a legismertebb munkájuk lett. Ezt követte aztán a Déja Vu 2004-ben, amely egy koreai magazinban jelent meg először. 2007-ben két művük jelent meg: a Let’s Bible és a Shin Angyo Onshi Gaiden. Egy évvel később újabb két manhwájukat adták ki: a Burning Hellt és az Akuma Bengoshi Kukabara oneshotot. Utóbbi aztán az alapja lett 2009-ben megkezdett munkájuknak, a Defense Devilnek, ami még folyamatban van. 2010-ben belekezdett egy új munkába, ezúttal Kim Sun Hee-vel, a címe Westwood Vibrato, és még ez is folyamatban van.

Yang Kyung-Il Koreában született 1970. március 26.-án. Horoszkópja Kos. Vércsoportja 0. Szereti a videojátékokat, a Hong-Kong-i filmeket, és nagy rajongója Julia Robertsnek:D 1993-ban debütált egy koreai magazinban Little Demon Mythology Chronicle c. munkájával. 1997-ben ismerkedett össze Youn In-Wan-nal, akinek alkotótársa lett az Island c. manhwa kapcsán. 1998-ban Hirai Kazumasa íróval közösen elkészítette Zombie Hunter c. művét. 2001-ben a Shin Angyo Onshi, 2004-ben a Déja Vu következett. 2005-ben Yong-Su Hwang szerzővel működött együtt a The Legend of Soma c. művén, amely aztán 15 kötet hosszúságú lett. 2007-től pedig a már említett műveken dolgozott együtt Youn In-Wannal.

 

Dzsusin egykoron a Kelet leghatalmasabb birodalma volt. Gazdagsága és befolyása révén elsőként vehette fel a kapcsolatot a nyugattal. Császára nagy tudását arra áldozta, hogy országában mindenki békében élhessen: megbízásából árnybírák járták a birodalmat, és megbüntették a tolvaj és élősködő nemeseket. Ám Dzsusin fénykora ma már csak szép emlék. A császár halála után a birodalom elbukott, és a helytartók önkényesen azt tehetnek a néppel, amit akarnak. Nincs senki, aki segíthetne. Vagy mégis?

Különös férfi járja magányos útját Dzsusin elszegényedett népe között. Munsu elég eredeti figura: rég elvesztette már a hitét, nem hisz szeretetben, könyörületben, barátságban. Túl sok mindennek volt tanúja, túl sok csalódás, fájdalom érte. Kiábrándult az emberekből, és azt az elvet vallja, hogy mindenkinek magának kell megváltoztatni a sorsát. Egykoron ő volt a birodalom hadseregének parancsnoka, a császár legjobb barátja. Minden álmát látta semmivé válni, és ma már csak egy cél vezérli: hogy bosszút állhasson Adzsitén, aki elárulta a császárt és a barátokat. Nincs vesztenivalója.

Útja során régi ellenségekbe és barátokba botlik, újra megtanul bízni másokban, és átértékeli saját életét. Álmain keresztül lassan kibontakozik előttünk egy szomorú történet barátságról és szeretetről, hitről és hűségről, bizalomról és az árulásról, amely romba döntött annyi életet...

 

A Shin Angyo Onshi 17 kötet hosszúságú, valamint kiadtak hozzá egy bónusz kötetet. 2001-ben jelent meg, a hozzá tartozó Shin Angyo Onshi Gaiden pedig 2007-ben. Számos angol címen jelent meg: Phantom Master: Dark Hero from Ruined Empire SAO vagy Blade of Phantom Master. Kiadták sok nyelven: franciául, németül, angolul, de megjelent Indonéziában, Kínában, Tájföldön. Nálunk, Magyarországon a MangaFan adta ki, és az Árnybíró címet kapta. A manhwa érdekessége, hogy a történetek nagy részét a koreai folklórból merítették, és a régi legendákat dolgozták át a szerzők.

Az Árnybíró elég összetett mű. Egyrészről nem hiányzik belőle a humor, Munsu botlásain és idétlenségén nagyokat lehet nevetni, másrészről a háttérben, a kisebb történetekben ott rejtőznek a mindennapi élet problémái, és nem szabad elfelejtkezni Munsu fő álmáról sem: a bosszúról, Adzsite iránti fékezhetetlen gyűlöletéről. A legelső kötetek mindenképp egy kicsit könnyedre veszik a történetet, amely aztán a közepe táján a visszaemlékezések során egyre komorabb hangulatot ölt. Minden fejezet egy ajtó a végső drámai titokhoz, mely fellebbenti a fátylat Dzsusin bukásáról, hogy végül sor kerülhessen a legvégső csatára ezúttal szemtől szemben…

 

Személyes vélemény következik:D

Nekem nagy kedvencem, megfogott a történetvezetés, a rajzolás, a karakterek. Különösen az ötödik kötetben Nonge története áll közel a szívemhez. Azt is bevallom, bizony az utolsó köteteket végigsírtam, de én már csak ilyen romantikus alkat vagyok xD Ajánlom mindenkinek szóval, aki eddig nem olvasta, annak itt az ideje a kezébe vennie:D

 

Ai

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.